شماره تماس :02191018280

مالیات بر درآمد اجاره ملک سال 1403 |نحوه محاسبه + شرایط معاف از مالیات

مالیات تکلیفی اجاره 1403 بخشی از مالیات‌ های مستقیم است که توسط مستاجر از مبلغ اجاره پرداختی کسر می‌شود و به سازمان امور مالیاتی واریز می‌گردد. این مالیات معمولا در قراردادهای اجاره‌ای اعمال می‌شود که موجر (مالک) یا مستاجر، اشخاص حقوقی هستند و طبق قانون موظف به پرداخت مالیات تکلیفی می‌باشند.    

مالیات اجاره چیست؟

مالیات به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می‌گردد. تفاوت مالیات مستقیم و غیر مستقیم آن است که مالیات غیر مستقیم به‌طور نامحسوس به کالاها و خدمات تعلق می‌گیرد و مصرف‌کنندگان می‌پردازند. مالیات مستقیم شامل بخش‌هایی مانند مالیات بر درآمد حقوق، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد اتفاقی، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و مالیات بر درآمد املاک و مستغلات می‌گردد. مالیات اجاره املاک یکی از انواع مالیات بر درآمد است. بسیاری از افراد سرمایه‌های خود را به املاک تبدیل کرده و از طریق اجاره آن‌ها، درآمد کسب می‌کنند. قانون‌گذار، مالیات را وظیفه‌ای ملی می‌داند که هر فرد متناسب با درآمد خود باید بپردازد، بنابراین افرادی که از محل درآمد اجاره زندگی می‌کنند نیز مشمول این قانون می‌شوند.

طبق ماده 53 قانون مالیات‌ های مستقیم، درآمد حاصل از واگذاری حقوق مربوط به املاک، پس از کسر معافیت‌های قانونی، مشمول مالیات بر درآمد املاک خواهد شد.

نگاه کلی مالیات تکلیفی اجاره 1403

مالیات تکلیفی اجاره 1403 نوعی از مالیات بر درآمد است که بر اساس درآمد فرد از اجاره تعیین می‌شود. در این نوع مالیات، بسته به شرایطی مستاجر شخص حقوقی (مانند شرکت‌ها) موظفند مالیات را از مودی دریافت کرده و به سازمان امور مالیاتی بپردازند. در حقیقت، پرداخت مالیات تکلیفی به عهده فرد مالیات‌دهنده نیست، بلکه فرد یا نهاد دیگری آن را پرداخت می‌کند. یکی دیگر از انواع مالیات تکلیفی مالیات بر درآمد حقوق می‌باشد که کارفرما موظف است به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نماید.

برای دریافت مشاوره مالیاتی با شماره تلفن 02191018280 و 09378506467 تماس بگیرید 

مالیات تکلیفی اجاره چگونه مالیاتی است؟

مالیات تکلیفی اجاره یکی از انواع مالیات بر درآمد است که به واسطه اجاره‌دادن املاک وضع می‌شود. ویژگی اصلی مالیات تکلیفی اجاره 1403 این است که مسئولیت پرداخت آن (در شرایط خاص) بر عهده مستاجر بوده و لازم نیست مالک بپردازد. این مالیات معمولا زمانی اعمال می‌شود که مستاجر شخص حقوقی باشد. در این حالت، مستاجر موظف است مبلغ مالیات را از اجاره‌بهای پرداختی به مالک کسر کند و مستقیما به سازمان امور مالیاتی بپردازد. به این ترتیب، مستاجر به‌عنوان “نماینده مالیاتی” عمل کرده و مالک نیازی به پرداخت مستقیم مالیات ندارد. برای تعیین مبلغ مشمول مالیات، 75 درصد از اجاره‌بهای تعیین‌شده با نرخ مشخصی (یعنی ۱۵ تا ۲۵ درصد یا به‌طور ثابت ۲۵ درصد) را در نظر می‌گیرند. البته این تکلیف شامل حال مستاجر شخص حقیقی نمی‌شود و مالیات به روش دیگری دریافت می‌گردد. این روش پرداخت به سازمان مالیاتی کمک می‌کند تا درآمدها را منظم‌تر و سریع‌تر دریافت نماید.

مالیات اجاره شخص حقیقی

ماده 131 قانون مالیات‌ های مستقیم به تعیین نرخ‌های مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی می‌پردازد که درآمد مشمول مالیات اجاره املاک را نیز شامل می‌گردد. مالیات اجاره شخص حقیقی نوعی مالیات مستقیم است که از درآمد حاصل از اجاره املاک متعلق به اشخاص حقیقی دریافت می‌شود. در این حالت، مالک ملک که درآمد حاصل از اجاره را دریافت می‌کند، خود موظف است مالیات را به سازمان امور مالیاتی بپردازد. جهت محاسبه مالیات اجاره شخص حقیقی ابتدا برخی هزینه‌ها و معافیت‌های قانونی (مانند هزینه تعمیرات یا معافیت‌های خاص برای املاک مسکونی در برخی مناطق) از کل اجاره‌بها کسر می‌شود. سپس بر اساس میزان درآمد مشمول مالیات (پس از کسر معافیت‌ها)، نرخ مالیاتی که معمولا به صورت تصاعدی (۱۰ تا ۲۵ درصد) است، اعمال می‌شود.

مالیات اجاره اشخاص حقوقی

مالیات اجاره اشخاص حقوقی بر اساس قوانین مالیات‌ های مستقیم و مالیات بر درآمد املاک و مستغلات محاسبه می‌گردد. این مالیات بر اساس درآمد حاصل از اجاره املاک متعلق به اشخاص حقوقی و با نرخ ثابت تعیین می‌شود. اشخاص حقوقی موظف به ارائه اظهارنامه و پرداخت آن هستند. برای محاسبه مالیات اجاره اشخاص حقوقی از کل درآمد اجاره‌بها، ابتدا هزینه‌های قابل قبول (مانند هزینه‌های تعمیرات، نگهداری و معافیت‌های قانونی) کسر می‌گردد. سپس درآمد خالص به عنوان درآمد مشمول مالیات با نرخ ثابت 25% محاسبه می‌شود.

اگر مستأجر شخص حقوقی باشد، موظف است مالیات تکلیفی اجاره 1403 (یعنی 15% تا 25% از 75% اجاره‌بها) را از مبلغ اجاره کسر و مستقیما به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند. این مبلغ به عنوان پیش‌پرداخت مالیات برای مالک (شخص حقوقی) محسوب می‌شود و در محاسبات نهاییِ مالیات، لحاظ خواهد شد. جهت محاسبه دقیق میزان مالیات می‌توانید از مشاوره حسابداری و محاسبه آنلاین مالیات بر اجاره شرکت پیشداد بهره‌مند شوید.

مالیات اجاره رهن کامل

اگر مالک، ملک خود را در رهن شخص دیگری بگذارد رهن تصرف نام دارد که طبق قانون 53، این رهن مشمول مالیات‌های مستقیم می‌شود. در ماده 54، درآمد اجاره بر پایه قرارداد رسمی یا عادی مشمول تعیین مالیات می‌گردد. اگر قراردادی بسته نشده باشد یا مبلغ آن کمتر از 80 درصد جدول مشابه املاک تعیین شده سازمان مالیاتی باشد، میزان اجاره بها بر اساس املاک مشابه تعیین می‌گردد. در رهن کامل درآمد حاصل از اجاره صفر است پس برای محاسبه مالیات سراغ املاک مشابه می‌روند. برای مستاجر حقوقی مطابق با تبصره 1 ماده 54 باید اجاره پرداختی مستاجر، ملاک قرار گیرد. مالیات اجاره با رهن کامل، توسط تبدیل رهن به مبلغ معادل اجاره محاسبه می‌شود. مبلغ رهن کامل را بر عددی به نام «نرخ تبدیل» تقسیم می‌کنند تا معادل اجاره ماهانه آن به دست آید. این نرخ به طور معمول 4 یا 6 درصد سالانه در نظر گرفته می‌شود.

چه کسی موظف به پرداخت مالیات بر درآمد اجاره می باشد؟

طبق قانون مالیات‌ های مستقیم، فردی که از طریق اجاره دادن ملک خود درآمد کسب می‌کند، باید مالیات آن را بپردازد. به طور معمول مالک یا موجر ملک، درآمد اجاره را دریافت می‌کند بنابراین مطابق قوانین مالیاتی موظف است مالیات این درآمد را پرداخت نماید. مالک بایستی اظهارنامه مالیاتی مربوط به اجاره ملک را به سازمان امور مالیاتی ارائه داده و مالیات محاسبه‌شده را بپردازد. مستاجر هیچ تعهدی برای پرداخت مالیات اجاره ندارد. او تنها مبلغ اجاره یا رهن توافق‌شده با مالک را پرداخت می‌کند. اگر مستاجر یک شخص حقوقی باشد (مانند شرکت‌ها)، موظف است مالیات اجاره را از مبلغ اجاره کسر کرده و تحت عنوان مالیات تکلیفی اجاره 1403 به حساب اداره مالیات واریز کند. در این حالت، مستاجر باید گواهی پرداخت مالیات را به مالک ارائه دهد.

برای دریافت مشاوره مالیاتی با شماره تلفن 02191018280 و 09378506467 تماس بگیرید 

 جدول بررسی مالیات‌ بر درآمد‌ اجاره ملک در 1403‌

پس از آشنایی با مالیات تکلیفی اجاره 1403، در ادامه جدول بررسی مالیات‌ بر درآمد‌ اجاره آمده‌است. بر اساس ماده 131 ق.م.م، درآمد مشمول مالیات اشخاص حقیقی به صورت پلکانی و با نرخ‌های تصاعدی به صورت زیر مشمول مالیات می‌شود:

میزان درآمد

درصد مشمول مالیات سالانه

تا مبلغ 50 میلیون تومان

15%

از مبلغ 50 میلیون تومان تا 100 میلیون تومان

20%

مازاد بر 100 میلیون تومان

25%

محاسبه مالیات تکلیفی اجاره 1403

مالیات تکلیفی اجاره 1403 بر اساس کل مبلغ اجاره نقدی سالیانه محاسبه می‌شود و شامل بخش رهن نمی‌گردد (مگر آنکه رهن به اجاره تبدیل شده باشد). نرخ مالیات تکلیفی برابر با ۱۰ درصد از کل اجاره نقدی سالیانه است. فرمول کلی آن به‌صورت زیر می‌باشد:

مالیات تکلیفی برابر است با کل مبلغ اجاره نقدی سالیانه ضرب‌در 10%

به‌طور مثال فرض کنید مبلغ اجاره ماهیانه یک ملک ۵ میلیون تومان است. پس اجاره نقدی سالیانه برای 12 ماه برابر با 60 میلیون تومان می‌شود. درآمد مشمول مالیات اجاره املاک  برابر با 10% مبلغ 60 میلیون می‌باشد. بنابراین مستاجر موظف است ۶ میلیون تومان مالیات تکلیفی را به سازمان امور مالیاتی پرداخت نماید.

سامانه مالیات بر درآمد اجاره ملک

تمامی صاحبان املاک مشمول پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک بایستی وارد سامانه دریافت مالیات از اجاره شوند. سپس اطلاعات درخواستی سامانه جهت پرداخت مالیات را پر کنند. این سامانه قسمتی از «درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی» به آدرس https://my.tax.gov.ir/ می‌باشد. این پلتفرم جهت تسهیل و سرعت بخشی به فرایندهای مالیاتی، امکان پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک را برای مودیان فراهم نموده است.

درآمد مشمول مالیات اجاره املاک 

جهت محاسبه درآمد مشمول مالیات اجاره املاک بایستی از بهای کل نقدی و غیرنقدی ملک مورد اجاره 25% را برای صرف هزینه‌ها و استهلاک و تعهدات مالک کنار گذاشت. بنابراین موجر بایستی فقط از 75% از مبلغ دریافتی اجاره، میزان مالیات را محاسبه کرده و بپردازد.

چه کسانی از مالیات بر درآمد اجاره معاف هستند؟

معافیت محاسبه مالیات اجاره املاک شامل موارد زیر است:

  • سرپرست خانوار مشمول معافیت مالیات بر درآمد حقوق (ماده 84 ق.م.م).
  • املاک با موجر معاف از مالیات مانند موقوفات خاص و عام و نیز بنیادهای خیریه (ماده ۱۳۹ ق.م.م).
  • املاک اجاره داده شده به اقوام درجه یک (پدر، مادر، همسر، فرزندان و اجداد) (ماده 53 ق.م.م).
  • املاک با درآمد اجاره معاف از مالیات مانند املاک کوچک مسکونی (ماده ۵۷ ق.م.م).
  • املاکی در مناطق روستایی برای مقاصد کشاورزی یا مسکونی (ماده 53 ق.م.م).
  • قراردادهای اجاره‌ای که مالک به صورت مستقیم مالیات بر درآمد اجاره را پرداخت کرده و در اظهارنامه مالیاتی ذکر شده باشد.

بیشتر بخوانید: مالیات حقوق 1403

معافیت از مالیات تکلیفی اجاره 1403

برخی از موارد و شرایط موجب معافیت از پرداخت مالیات تکلیفی اجاره 1403 می‌شوند. این معافیت‌ها بر اساس قوانین مالیات‌های مستقیم و بخشنامه‌های سازمان امور مالیاتی به‌شرح زیر اعمال می‌گردند:

  • املاکی که وقف عام یا خاص بوده یا برخی از نهادهای دولتی و غیر دولتی مانند بنیادهای خیریه.
  • در برخی موارد خاص که موجر و مستاجر توافق کنند مالیات تکلیفی پرداخت نشود که نیازمند مستندات قانونی و ارائه به سازمان امور مالیاتی هستند.

برای اطلاعات دقیق‌تر و بهره‌مندی از معافیت‌های ممکن، دریافت مشاوره مالیاتی از کارشناسان پیشداد توصیه می‌شود. 

زمان و مهلت زمان پرداخت مالیات اجاره

مهلت و زمان پرداخت مالیات اجاره به شرح زیر است:

  • مهلت پرداخت مالیات تکلیفی اجاره 1403 هر ماه تا پایان ماه بعد از پرداخت اجاره‌بها است که مستاجر باید به سازمان امور مالیاتی واریز نماید.
  • مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی مربوط به درآمد اجاره تا پایان تیرماه هر سال برای درآمدهای کسب‌شده در سال مالی گذشته است.
  • پرداخت مالیات اجاره معمولا در زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی محاسبه و پرداخت می‌شود که امکان تقسیط نیز خواهد داشت.

جهت اطلاع از شرایط تقسیط مالیات اجاره پیش از پایان مهلت قانونی می‌توانید از خدمات حسابرسی پیشداد بهره‌مند شوید.         

برای دریافت مشاوره مالیاتی با شماره تلفن 02191018280 و 09378506467 تماس بگیرید 

جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی اجاره  

در صورت تاخیر یا عدم ارائه اظهارنامه و پرداخت مالیات، جریمه‌هایی به صورت زیر اعمال می‌شود:

  • جریمه عدم ارائه اظهارنامه: ۳۰ درصد مالیات متعلقه.
  • جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی اجاره 1403: 10 درصد مالیات پرداخت نشده.
  • جریمه تاخیر در پرداخت مالیات: ۲.۵ درصد مبلغ مالیات به ازای هر ماه تاخیر.

پیشگیری مالیات تکلیفی اجاره 1403 با پیشداد

با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید به‌طور قانونی راهکارهایی موثر برای پیشگیری از مالیات تکلیفی اجاره 1403، داشته باشید:

  • تنظیم قرارداد با مستاجر شخص حقوقی بر پایه مستندات قانونی حاکی از عدم نیاز به پرداخت مالیات تکلیفی.
  • استفاده از معافیت‌های قانونی موجر مانند املاک وقفی یا نهادهای عمومی غیردولتی یا دولتی.
  • کاهش مبلغ اجاره نقدی و افزایش رهن.
  • پرداخت مالیات بر درآمد اجاره توسط موجر شخص حقوقی.
  • استناد به معافیت مناطق محروم یا روستایی.
  • بهره‌گیری از مشاوره مالیاتی کارشناسان پیشداد جهت تنظیم قرارداد اجاره مطابق با قانون مالیات‌های مستقیم با بهره‌مندی از معافیت‌ها و تسهیلات مالیاتی.

کلام آخر

پیشگیری از مالیات تکلیفی اجاره ۱۴۰۳ نیازمند آگاهی از قوانین مالیاتی و استفاده از راهکارهای قانونی برای کاهش یا معافیت از این مالیات است. مالیات تکلیفی اجاره معمولا در مواردی اعمال می‌شود که مستأجر شخص حقوقی باشد و موظف است ۱۰ درصد از اجاره نقدی را به عنوان مالیات تکلیفی کسر و به سازمان امور مالیاتی واریز کند. هرگونه تلاش برای دور زدن قانون می‌تواند منجر به جرائم سنگین و مشکلات قانونی شود. استفاده از خدمات حسابداری و مشاوره مالیاتی می‌تواند اطمینان بیشتری برای پیشگیری از رویارویی با جریمه مالیات تکلیفی ایجاد کند. کارشناسان شرکت پیشداد با شماره تماس شرکت 02191018280 آماده پاسخگویی سوالات مودیان مالیاتی می‌باشند.

سوالات متداول

مالیات تکلیفی اجاره چیست؟

مالیات تکلیفی اجاره 1403 نوعی از مالیات بر درآمد است. اگر مستاجر شخص حقوقی باشد، او موظف به کسر و پرداخت مالیات تکلیفی اجاره است. اگر مستاجر شخص حقیقی باشد، مسئولیت پرداخت مالیات بر درآمد اجاره بر عهده مالک خواهد بود.

جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی اجاره 1403 چقدر است؟

طبق ماده 199 ق.م.م، جریمه عدم پرداخت مالیات‌‌های تکلیفی برابر با 10% از میزان مالیاتی می‌باشد که پرداخت نشده‌است.

راه پیشگیری از مشکلات مالیات بر اجاره چیست؟

برای پیشگیری از مشکلات مالیاتی، مالکین باید در زمان تعیین‌شده اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل کرده و مالیات مربوطه را پرداخت کنند. در صورت پیچیدگی‌های بیشتر، استفاده از خدمات مالیاتی شرکت پیشداد مفید خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button