نقش نظام آموزشی در فرهنگ سازی مالیاتی
امروزه کشورهای دنیا با بحرانهای مالی و رکود و افزایش بدهی های دولت به بخش های مختلف مواجه شده است و کشور ما هم در صدد کاهش اتکا به درآمدهای نفتی و استفاده از منابع و دست یافتن به درآمدهای پایدار است و در چنین اوضاعی کاهش فرار مالیاتی در شهروندان یکی از اهداف عمده در سیاست گذاری های مالی می باشد.
بدون شک درآمدهای مالیاتی مطمئنترین نوع درآمد برای دولت محسوب میشود. در واقع وصول مالیـات از طـرف دولـت و پرداخـت آن از سـوی مـردم یـک همکاری متقابل بوده و هدف از آن تأمین هزینههای عمومی و نیازهای اجتماعی است. پیشرفت اقتصادی کشورها وابستگی زیادی به درآمدهای مالیاتی آنها دارد و برای رسیدن به این مهم باید در جامعه فرهنگ مالیاتی نهادینه شود و مالیات امروزه جزء درآمدهای پایدار کشورها محسوب میشود و ضرورت فرهنگ سازی و آموزش آن در مقاطع آموزشی پایه در کودکان و نوجوانان ضروری به نظر میرسد.
انتقال مفاهیم فرهنگ مالیاتی به دانش آموزان در مدارس از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است چراکه اگر فرزندانمان در همان سنین کودکی در مدارس با اهمیت پرداخت مالیات و چگونگی مصرف آن در جامعه آشنا شوند، بی شک در آینده، رویکردی تخصصی تر به مقوله مالیات خواهند داشت.
متأسفانه به دلیل عدم آموزش کافی، معمولا برداشت فرزندان ما از مفهوم مالیات، درست و کامل نیست و این در حالی است که اکثر کشورهای توسعه یافته در پایههای آغازین تحصیلی، سعی در آموزش مفاهیم مالیاتی به گروههای سنی پایینتر دارند. بی شک تأثیر فرهنگسازی مالیاتی در مدارس با هدف نهادینه کردن فرهنگ مالیاتی و مسئولیتپذیری و آگاهسازی مردم بهویژه اولیای دانش آموزان و ایجاد اعتماد و ارتباط نزدیک و صمیمانه با نظام مالیاتی بر کسی پوشیده نیست.
در همین راستا اجرای سیاستها و برنامههای فرهنگسازی مالیاتی در مدارس و اطلاعرسانی در امر مشارکت مردم در پرداخت مالیات به عنوان یک وظیفه اجتماعی و قانونی توسط دولت بسیار حائز اهمیت است و دانش آموزان به عنوان شهروندان موثر و بالقوه در خط مقدم آموزش حقوق شهروندی قرار دارند و باید در سایتهای آموزشی، مجلات علمی و فرهنگی، دفترچههای آموزشی و کتابهای فوق برنامه، مباحثی در خصوص فرهنگ مالیاتی به صورت تخصصی و آموزشی در اختیار دانش آموزان قرار گیرد تا اصل فرهنگسازی به خوبی نهادینه شود و از پایه و مدارس ابتدایی، فکر و ذهن فرزندانمان را با مالیات آشنا کنیم تا در مسیر زندگی خودشان این موضوع را کاملا درک کنند .برخی از کشورها با گنجاندن مالیات در برنامه درسی باعث شده تا دانش آموزان درک بهتری از الزامات قانونی پرداخت مالیات داشته باشند و ارایه آموزش مالیات در سطح مدرسه به دانش آموزان این فرصت را می دهد که درک خود درباره نقش مالیات در کشوررا افزایش دهند و آنها خواهند فهمید که چرا برای دولت ضروری است و به این ترتیب دانش آموزان به پرداخت کنندگان مالیات تبدیل خواهند شد.
نقش آموزش و پرورش در جامعه پذیر کردن دانش آموزان و نقش تعلیم و تربیت محرز و مشخص می باشد. اطلاع از قوانین و احترام به آنها نقش اساسی در حفظ نظم جامعه دارد و البته این به معنای اطاعت کورکورانه از قوانین نیست و فرد موظف است از قوانینی که در جهت امنیت و رفاه جامعه تدوین شده است، تبعیت نماید.
lkfu:نقش نظام آموزشی در فرهنگ سازی مالیاتی > سازمان امور مالیاتی کشور (intamedia.ir)