شماره تماس :02186038059

تفاوت ها و شباهت های مالیات عملکرد اشخاص حقیقی و حقوقی

تفاوت ها و شباهت های مالیات عملکرد اشخاص حقیقی و حقوقی

فهرست مطالب

کارشناسان پیشــداد مقاله ای در زمینه تفاوت و شباهت های مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی و حقوقی آماده کرده اند.امیدواریم در این مقاله شما را به درستی راهنمایی کرده باشیم و جهت مشاوره و اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان پیشــداد تماس بگیرید.

مفهوم مالیات بردرآمد یا مالیات بر عملکرد

مالیات بردرآمد یا مالیات بر عملکرد،مالیاتی هست که دولت بر درآمد کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که مشغول انجام فعالیت های اقتصادی در کشور هستند با درصد مشخصی اعمال میکند.

بر این اساس کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی موظف هستند در پایان هر سال مالی، گزارشی کامل از درآمد و هزینه های جاری در مجموعه خود را از طریق ارسال اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کنند. که بعد از آن سازمان امور مالیاتی با انجام محاسبات دقیق و با در نظر گرفتن ماهیت اشخاص ، میزان هزینه ها را از درآمد یک مجموعه در یک سال مالی کسر کرده تا سود خالص آن مجموعه را بدست آورد.

در واقع کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی باید درصدی از این سود را به عنوان مالیات بر عملکرد توسط دولت دریافت کنند.

بنابراین ماهیت مالیات بر عملکرد با ماهیت مالیات بر ارزش افزوده کاملا متفاوت است و در نهایت در پایان هر سال مالی مشخص باید مالیات هر دو به حساب سازمان امور مالیاتی واریز شود.

انواع مالیات بردرآمد
  • مالیات بر عملکرد اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل
  • مالیات بر عملکرد اشخاص حقوقی (شرکت ها )
  • مالیات بر درآمد املاک
  • مالیات بر درآمد حقوق
  • مالیات بر درآمد اتفاقی
  • مالیات بر حق الزحمه ها
مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی صاحبان مشاغل

طبق قانون مالیات های مستقیم ، کلیه اشخاص حقیقی برای کلیه درآمد های بدست آمده از اشتغال به مشاغل در طول یک دوره مالی، بعد از کسر معافیت های مشخص شده، موظف به پرداخت مالیات به سازمان امور مالیاتی هستند. درآمد شرکت های مدنی (اختیاری یا قهری) و درآمد های ناشی از فعالیت های مضاربه (به شرط آنکه صاحب سرمایه شخص حقیقی باشد) مشمول مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی هستند.

بر اساس ماده 97 قانون مالیات های مستقیم ، اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل موظف هستند تا پایان روز 31 خرداد ماه، گزارش درآمد و هزینه های خود را در طول یک سال ملی از طریق اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند و یا تکمیل فرم تبصره ماده 100 ارسال اظهارنامه مالیات بر عملکرد اشخاص حقیقی به سازمان مالیاتی ارسال نمایند.

 2 حالت برای نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی وجود دارد:

  • محاسبه مالیات بر درآمد مودیانی که اظهارنامه عملکرد ارائه نموده اند
  • محاسبه مالیات بر درآمد مودیانی که فرم تبصره را تکمیل و ارسال نموده اند.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی

مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل ) بر اساس ماده 131 قلنون مالیات های مستقیم 3 نرخ جداگانه داشته  که به صورت جدول زیر و با میزان درآمد تعیین میگردد:

نکته مهم در محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی، طبق تبصره ماده ۱۳۱ به ازای هر ده درصد (۱۰ ٪) افزایش درآمد ابرازی، نسبت به درآمد ابرازی سال گذشته مودی، یک واحد درصد و حداکثر ۵ واحد درصد از نرخ‌های ذکر شده کاسته می‌شود و ملاک برخورداری از این معافیت تسویه بدهی مالیاتی سال گذشته و تسلیم اظهارنامه در مهلت اعلام شده از سوی مودی ( شخص حقیقی ) می‌باشد.
وفق ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم مودیان مکلف اند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت‌های شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق‌ نمونه‌ای که وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات ‌متعلق را به نرخ مذکور در ماده (۱۳۱) این قانون پرداخت نمایند , مطلوبست طبق این ماده به مهلت قانونی سه ماهه پس از پایان سال مالی جهت ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد اشاره گردد

نحوه محاسبه مالیات بردرآمد اشخاص حقوقی

مطابق ماده 105 قانون مالیات های مستقیم، مجموع درآمد شرکت ها و درآمد حاصل از فعالیت های انتفاعی اشخاص حقوقی از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران، پس از اعمال زیان های حاصل از منابع غیرمعاف و کسر معافیت های مقرر، مشمول مالیات بر درآمد خواهد بود.

مطابق ماده 110 قانون مالیات های مستقیم، اشخاص حقوقی موظفند اطلاعات مربوط به درآمد و هزینه های مربوط به عملکرد یک سال مالی را با ارسال اظهارنامه مالیاتی ، ترازنامه، حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک، ظرف مدت 4 ماه پس از پایان سال عملکرد مالی برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایند.

بعد از اظهارنامه مالیاتی ، اشخاص حقوقی موظفند که مدارک زیر را هم ارسال کنند:

  • در سال اول  فعالیت، فهرست هویت شرکا، سهام داران و تعداد سهام و نشانی هر یک از آنها
  • فهرست تغییرات اشخاص حقوقی پس از ارسال اولین فهرست

بعد از ارسال مدارک، مالیات بردرآمد اشخاص حقوقی  با نرخ 25% محاسبه خواهد شد.

دقت کنید که انجام تکالیف مالیاتی اشخاص حقوقی، در مورد کارخانه داران و اشخاصی در دوران معافیت نیز الزامی است. شرط برخورداری از معافیت در پرداخت مالیات، انجام تکالیف مالیاتی است.

تفاوت مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی و حقوقی

قبل از بررسی تفاوت این دو مورد ابتدا باید با مفهوم اشخاص حقیقی و حقوقی آشنا شویم:

اشخاص حقیقی: کلیه افرادی که به صورت مستقل مشغول کسب درآمد هستند، یا به عبارتی به صورت انفرادی و بدون مشارکت یک شخصیت جدید یک کسب و کار را راه اندازی کرده اند، اشخاص حقیقی هستند.

اشخاص حقوقی: کلیه موسسات، شرکت ها و کسب و کارهایی که با تاسیس یک شخصیت جدید و مستقل از تک تک اعضای تشکیل دهنده به کسب درآمد میپردازند، اشخاص حقوقی هستند.

مهم ترین تفاوت مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی و حقوقی در مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد آنهاست.

در جدول زیر تفاوت مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی کاملا شرح داده شده است:

شباهت مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی

با وجود تفاوت هایی که بین اشخاص حقیقی و حقوقی وجود دارد، شباهت هایی نیز در پرداخت مالیات بر درآمد هم وجود دارد که در جدول زیر میتوانید مشاهده کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button